Skip to content Skip to main navigation Skip to footer
Hyenas FC National Geographic Leo Foundation
leo foundation hyenas fc

Hyenas FC zijn niet de enige die iets met dit mooie dier hebben. Ook de Leo Foundation steunt deze geweldige dieren. Maar helaas is ook dit geweldige dier met uitsterven bedreigd. En daarom zijn we met de Leo Foundation een samenwerking aan gegaan om zo toch een beetje te kunnen helpen.

Leo Foundation

De Leo stichting steunt projecten voor de bescherming van de gevlekte hyena met steun van FC Hyena in Utrecht.

De populatie gevlekte hyena’s in Afrika is naar schatting groter dan 100.000 volwassen individuen. Gevlekte hyena’s zijn de meest voorkomende grote carnivoor van Afrika. Ze worden echter ook in heel Afrika vervolgd. In veel gebieden laten herders ’s nachts een vee-karkas gedrenkt in gif achter voor hyena’s om zich te voeden, en zo doden ze meerdere individuen tegelijkertijd.

Hyena’s hebben zich aangepast om in de nabijheid van menselijke nederzettingen te leven en zijn vaak afhankelijk van antropogene voedselbronnen om te overleven. Ze kunnen ’s nachts of overdag actief zijn en planten zich het hele jaar voort. Het zijn grote (45-80 kg) sociale carnivoren die vroeger ook in grote delen van Eurazië voorkwamen, maar nu beperkt zijn tot sub-Sahara Afrika. Hun grote leefgebied kan worden verklaard door hun vermogen om zich aan te passen aan verschillende prooien en habitats.

De gevlekte hyena is een opportunistische carnivoor, zowel dodend als aaseter op lokaal overvloedige kleine tot grote prooisoorten. In het Niokolo Koba National Park is hun wilde prooi in afnemende volgorde van belang buffels, Buffon’s kob, hartebeest, wrattenzwijnen bushbuck. Ze vinden een prooi door geluiden zoals noodkreten of het geluid van andere carnivoren die eten,maar ook op zicht en door reuk. Ze zijn tevens opportunistische aaseters van menselijk afval, botten en mest, en verteren alle delen van hun prooi behalve haren en hoeven.

Het zijn ook flexibele jagers die samenwerken om grotere prooien neer te halen, maar meestal jagen ze vooral op kleinere prooidieren. Gevlekte hyena’s kunnen een snelheid bereiken tot 18 km per uur. In bevolkte gebieden zijn ze vooral s’nachts actief.

Stichting Leo ondersteunt projecten ter bescherming van gevlekte hyena’s en ter voorkoming van conflicten in Senegal, Kameroen en Kenia.

Meer weten over onze actie en The Leo Foundation? Kijk dan hier!

Eerste resultaten!

Met de donatie van de Hyenas FC heeft stichting Leo Foundation een camera kunnen kopen om hyenas (en dan niet onze leden) beter te kunnen bestuderen in hun natuurlijke habitat in Senegal. En zie hier de resultaten hiervan!